Brf Fagerängen

Bostadsrättsföreningen Fagerängen består av 30 hus, som färdigställdes under år 1999. Husen är byggda i Hökarängens 50-talsstil med det närliggande radhusområdet Skönstaholm som förebild. Arkitekter var Tirsén & Aili i Luleå. Byggherre var Småa AB, som utförde själva byggandet med hjälp av ett flertal entreprenörer. Husen längre ut på Budbärarvägen är vår grannförening Bronskatten. Gemensamt med dem sköter vi t.ex. vägen och snöröjningen.

Brf Fagerängen har utöver 30 hus även två sophus och ett förråd i vår förening. Inom föreningens område finns även en lekplats och två allmänningar som vi får nyttja mot att vi sköter dem varsamt. Det innebär att alla medlemmar hjälps åt med till exempel gräsklippning.

Alla lägenheter har tillgång till en parkeringsplats med elstolpe. Det finns även 3 parkeringsplatser för gäster, dessa är tydligt utmärkta. Det är olämpligt att vi medlemmar nyttjar dessa platser utan de bör reserveras för gäster. På hela Budbärarvägen råder parkeringsförbud. Det finns även fartgupp på gatan för att uppmana till hastighetsgränsen på 20 km/h. 

Föreningens fastighetsbeteckning är Gårdskarlen 3.

Teknisk beskrivning av fastigheterna

Karta över lägenheterna i Brf Fagerängen

Alla medlemmar bör noga läsa igenom föreningens stadgar och dokumentation. Fråga gärna styrelsen om något är oklart eller om något papper saknas. 

Brf Fagerängen - Stadgar 2021 antagna.pdf

Styrelseninformerar löpande medlemmar genom digitalt utskick i Nyhetsbrev (medlemmar uppmanas att anmäla sig till nyhetsbrevet här på hemsidan) samt i vissa fall även genom information på anslagstavlor i våra sophus, eller enskilt i medlemmars brevlådor. Äldre utskick/information finns tillgänglig under Föreningsbrev (t om december 2019) eller Nyheter (efter januari 2020) i huvudmenyn.

Att bo i bostadsrätt

Att bo i bostadsrätt skiljer sig åt från att bo i hyresrätt eller i villa. Man äger inte sin lägenhet, utan an äger en nyttjanderätt. Det är bostadsrättsföreningen som äger fastigheten där bostadsrättslägenheten finns. Som bostadsrättshavare och medlem i föreningen har du rätten att bo i lägenheten och du äger också en ekonomisk andel i bostadsrättsföreningen. Det är denna rätt som kallas bostadsrätt. Föreningen utgörs av medlemmarna, det vill säga alla de boende. Tillsammans är vi ansvariga för att sköta vårt boende och våra gemensamma ytor.

En av fördelarna med bostadsrätt är att man har inflytande över sitt boende. Inga utomstående krafter kan bestämma i föreningen, utan medlemmarna är suveräna. Medlemmarna är föreningens högsta organ. Detta innebär inte att alla kan vara med och bestämma allting. Medlemmarna väljer de som ska förvalta föreningen under året. Det är styrelsen. Vid stämman en gång per år har alla medlemmar möjlighet att uttrycka sina åsikter och påverka hur föreningen styrs det kommande året genom den styrelse som väljs vid stämman.

Förvaltning, gemensamt och enskilt ansvar

Föreningens ekonomi administreras av företaget Sveriges Bostadsrätts Centrum, SBC.

För att värna om områdets ekonomiska värde och för att så många som möjligt ska trivas här, har vi gemensamma riktlinjer för hur området ska se ut och fungera. Därför bör du som medlem alltid få styrelsens godkännande och höra med berörda grannar när du vill ändra eller bygga något på dina yttre områden eller på något som påverkar driften av husen. På så sätt kan vi undvika att onödiga tvister och problem uppstår.

Området har en öppen och inbjudande karaktär som vi bör bevara. Den är väl genomtänkt av arkitekterna och är värdefull för framtida köpare som ser området med andra ögon än vi som bott här ett tag och vant oss.

De flesta av våra regler och riktlinjer handlar om säkerhet och värdesäkringar för oss alla och om de estetiska värderingar som arkitekterna använde när de utformade området. Följer vi dem så kan vi bygga mer fritt och göra området mer trivsamt, utan att det bryter mot områdets karaktär. Om det finns särskilda skäl som t.ex. barnsäkerhet får vi ta speciell hänsyn.

Exempel:

  • Färgkoder finns för all utvändig målning.

  • Alla träbyggen bör vara med liggande brädor.

  • Uteplatserna får inte täckas med tak.

  • Markiser eller andra byggen får inte fästas i fasaderna. Tänk på att fasaderna är sköra, att t.ex. sparka av sig snö från skorna på fasaden resulterar i att fasaden skadas.

  • För att undvika fuktskador i husen måste det hållas fritt från jord och lera med minst 30-40 cm runt husen. Varje medlem är själv ansvarig för en sådan skada.

Varje medlem är själv ansvarig för allt som görs med det invändiga i husen. Större förändringarmåste alltid godkännas av styrelsen. Föreningens styrelse är ytterst ansvarig för allt som görs på området. Vad som räknas som invändigt och utvändigt och vem som bär ansvar för vad, finns beskrivet i stadgarna och i lagstiftning. Med jämna mellanrum gör vi översyn av lägenheterna.

Vi sköter våra gemensamma grönytor och rabatter tillsammans. Ser du ett ställe som behöver en insats så tveka inte att klippa gräset eller rensa lite ogräs. Planteringarna av häck på husens framsidor mot gångbanorna är föreningens gemensamma, men vårdas av medlemmarna. Planteringarna på baksidor är medlemmens egna.

Varje höst och vår har vi en gemensam föreningsdag, då vi gör en rejäl insats i planteringarna och får en chans att ses flera på en gång. Samtidigt passar vi på att göra underhåll där det behövs. På så sätt slipper vi anlita exempelvis hantverkare och städfirmor.

I Brf Fagerängen vill vi uppmuntra alla medlemmar att vara delaktiga i föreningen på olika sätt, genom t ex föreningsdagar, festkommittéer och annat. Är man duktig på något särskilt eller vill hjälpa till även om man inte är med i styrelsen, säg till!

Det är vi boende som tillsammans är bostadsrättsföreningen Fagerängen!

För närmare information om föreningens hantering av personuppgifter, se vidare information under huvudrubriken "Föreningsbrev" (specifika föreningsbrev kräver medlemsinloggning).

Parkera bilen

Parkeringsförbud gäller på bägge sidor av Budbärarvägen. Det är heller inte tillåtet att ställa bilen i rundeln. Hur man får parkera står på skyltar in till området och detta bör vi respektera. Varje hus har en (1) parkeringsplats. Föreningen har också några gästparkeringsplatser. De är till för våra gäster. Om man har en 2:a-bil, så hänvisas till parkeringsplatser på Stadsbudsvägen eller Fagersjövägen.

Vår närmiljö

Vi har fina omgivningar nära omkring oss. Några exempel på ställen på gång- eller cykelavstånd är Farstaskogen, sjön Magelungen, Drevviken, Farstanäset och Ågesta. Högdalstopparna, som är schakt från Klarakvarteren och Essingeleden, når som högst 109 meter över havet och är värda en utsiktspromenad. Ett bra strandbad med kiosk och kanoter finns vid Farsta Gård dit man kommer t.ex. längs Magelungen på en lantlig strandväg. Hökarängsbadet (Drevviken) på andra sidan Nynäsvägen är fint och har klipphällar. Vill ni simma och träna inomhus finns sim- och sporthall i Farsta. Vintertid plogar de för skridskor på sjön Magelungen. Skogen på andra sidan Fagersjövägen har en belyst slinga på 3-4 km och där finns gott om ostörd natur. Ågesta har en golfbana och skidspår. Det finns även flera fina parklekar i Hökarängen. Starrmyran som ligger på Onsdagsvägen har djurhållning. Där finns bland annat 3 hästar, getter, kaniner, marsvin samt en hönsgård. Det går att boka ridtider. Parkleken Fagerlid har en fin plaskdamm.